طرح ها و پروژه ها
عنوان پروژه:توسعه دانش فنی تهیه رنگدانه طبیعی بتا کاروتن از گونه آزولا filiculoides) (Azolla‌
توضیحات:شماره مصوب یا کد پروژه: 2 – 12- 12- 93119 واحد اجرا:پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی (انزلی) محل اجرا: بخش فرآوری ابزیان نام هماهنگ کننده/ مجری: مینا سیف زاده سال شروع:91/4/31سال خاتمه: 95/4/31
متن:

اهمیت، ضرورت، اهداف و روش تحقیق:

با توجه به تاثیر مستقیم رنگ بر کیفیت مواد غذایی می توان رنگ را به عنوان یکی از مهمترین مشخصه های کیفی مواد غذایی در نظر گرفت. توجه بهنقش بسیار مهم رنگ های غذایی در بالا بردن مقبولیت مواد غذایی، جلب اشتها و نظر مصرف کننده، هویت دادن به ماده غذایی (مثلا رنگ نارنجی در نوشابه پرتقالی یا رنگ سبز در ژله طالبی)، رنگ دادن به محصولات بی رنگ مثل پاستیل و پفک (تنقلات مورد مصرف در کودکان) و تزیین ماده غذایی (مثل رنگ های مصرفی در قنادی)که از زمان های باستان انجام می شد(Caivano and) Buera,. 2012). در گذشته این رنگ ها از مواد معدنی نظیر دی اکسید تیتانیوم و از نوعی حشره نظیر ................ تهیه می شد(Hutchings, 2003). اما هم اکنون بانظر به اهمیت روزافزون این ترکیبات و مصرف بالای افزودنی‌ها در واحدهای صنعتی کشور وبه دلایل متعددی مانند کاهشضریب هوشیو بروز پیش فعالی در کودکان، تجمع مواد سنتتیک در مواد غذایی، عوارض ناشی از انتقال آن به انسان و تاثیر آن بر سلامت انسان ، ارزش غذایی کمتر رنگ های سنتتیک در مقایسه با رنگ های طبیعی وافزایش تقاضا برای مصرف رنگ های طبیعی، کارخانجات مواد غذایی به استفاده از رنگ های طبیعی روی آورده اند(Chawla, 2002) .اما در کشور ایران تا کنون از رنگ های خوراکی طبیعی در کارخانجات صنایع غذایی استفاده نشده است.

در سراسر دنیا طی چند سال اخیر یازار رنگ های غذایی طبیعی 10 تا 15 درصد رشد داشته است که به دلیل علاقه مصرف کنندگان به محصولات طبیعی است(.MacDougall., 2002) در حال حاضر بیش از 90 درصد از بتا کاروتن در بازار دنیامصنوعیبوده وبا استفاده از مواد خام مشتق شده از پترولیوم سنتز می شوند. تولید بتا کاروتن از گلوکز نیز معمول است(Branen et al, 2001).با توجه به منبع تولید آزولا و رویش و تکثیر سر یع این گیاه بطور طبیعی ،کاربرد گسترده آن به عنوان کود سبز یا کود بیولوژیکی در مزارع برنج و خوراک دامانجام می پذیرد و می توان از این گیاه برای تهیه فرآورده های بیولوژیک و با ارزش افزوده مانند رنگدانه بتا کاروتن جهت کاربرد در صنعت غذایی استفاده کرد(Smith and Hong – Shung, 2001) . بر اساس تحقیقات انجام شده سالانه مقداری برابر با 670 تن در هکتار آزولا در تالاب انزلی تولید می شود. در حال حاضر با توجه به شرایط جوی و دمایی تالاب انزلی تنها گونه وحشی آزولای تالاب انزلی گونهfiliculoides است (اصفیاء، 1371).ودر این پروژه بررسی می گردد ، آیا پیگمان آزولا را به عنوان یک رنگدانه طبیعی می تواناستفاده نمود .

نتایج:

تهیه بتا کاروتن از آزولای تالاب انزلی جهت کاربرد در صنعت غذایی

تهیه دانش فنی بتا کاروتن تهیه بتا کاروتن طبیعی از آزولای تالاب انزلی

دستور العمل فنی و توصیه ترویجی:

هم اکنون در صنعت غذایی برای تهیه رنگ مواد غذایی مانند روغن، کره،نوشابه، پفکو غیرهاز بتا کاروتن سنتتیک استفاده می شود. این محصولات توسط اقشار مختلف و سننین مختلف جامععه مصرف می شوند. با گذشت زمان مصرف فراورده های غذایی حاوی این رنگ ها سبب انتقال ترکیبات سنتتیک به انسان شده، تجمع یافته و سبب بیماری های ناشی از تجع مواد سنتتیک می شوند. بنابراین در صنعت غذایی و کارخانه های مواد مختلف غذایی به وسیله جایگزینی ترکیات بتا کاروتن گیاهی بجای ترکیبات سنتتیک بتا کاروتن می توان از عوارض ناشی از ترکیبات سنتتیک جلوگیری کرد.

علاوه بر این در مناطق شمالی کشور که برنج غذای اصلی مردم این نواحی را تشکیل می دهد، ساکنین از حیث ویتامینA فقیر می باشند. با توجه به این که غنی سازی مواد غذایی با ویتامینAاز حیث اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد و بتا کاروتن سنتتیک قابلیت تبدیل به ویتامینA را ندارد. جایگزینی بتاکاروتن طبیعی و گیاهی استخراج شده با آزولا در محصولات ضروری مورد نیاز برای مصرف انسان سبب جبران کمبود این ویتامین در بدن انسان می شود.

ویژگی مناطق کاربرد توصیه ترویجی:

با توجه به افزایش تقاضای مصرف کنندگان برای غذاهای فاقد مواد سنتتیک و سالم در بازارهای داخلی و خارجی، تکثیر بی رویه آزولا در تالاب انزلی، مشکلات ناشی از رشد آزولا در سطح آب برای آبزیان، امکان جمع آوری آزولا، غنی بودن آزولا از بتاکاروتن، وجود پتانسیل خوب برای احداث کارخانه های تهیه بتا کاروتن گیاهی و طبیعی در استان گیلان علاوه بر استفاده از آزولا در صنعت غذایی، نتایج حاصل از اجرای این پروژه، تهیه دانش فنی تهیه بتا کاروتن از آزولا و ارائه آن به کارخانه های استفاده کننده از بتاکاروتن سنتتیک سبب جهت حفظ سلامت مواد غذایی و سلامت وبهداشت مصرف کنندگان می شود.

تعداد بازدید:135
کلیه حقوق این سایت متعلق به موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور می باشد

Designed by taJan System Co